• Sådan fuldspartler du – tips til fuldspartling

    Drømmer du om flotte nye vægge og lofter? Så har du muligvis allerede overvejet muligheden for fuldspartling. Men er du bekendt med de mange fordele, der er, ved at fuldspartle dine vægge og loft, før de skal viderebehandles? Læs med her, og bliv klogere på hvordan metoden fungerer, og de mange fordele der er ved fuldspartling af vægge og lofter.

Hvad betyder det at fuldspartle?

Spartel er helt enkelt underlaget for en flot overflade. Du får ikke et jævnt resultat af en væg eller et loft ved blot at benytte maling eller tapet. Det er helt essentielt med en god base, hvis du ønsker ensartede vægge, som er glatte, robuste og lige til at male på.

Hvis din væg har mindre ujævnheder, herunder huller fra søm og skruer, kan du blot nøjes med at spartle disse. Hvis du står med en ældre væg, kan der dog være flere ujævnheder og huller. Her kan det være nødvendigt med en fuldspartel af væggen, for at opnå det flotteste resultat.

Dette kræver dog et grundigt forarbejde samt kendskab til de teknikker, som benyttes til at udføre fejlfri spartling. Det er derfor en god ide at overveje, om du bør benytte eksperter til at realisere dine drømme om smukke vægge akkompagneret af et jævnt loft.

Fordele ved at fuldspartle din væg   

Der er en række fordele ved at fuldspartle dine vægge og lofter før du maler- eller iklæder dem filt eller tapet:

  • Fikser ujævnheder og efterlader en glat overflade
  • Nemt at udføre efterfølgende malerarbejde på 
  • Perfekt slut resultat 

 

Det er essentielt at have en glat overflade, hvis du planlægger at give dine værelser og rum nyt liv. Ved at fuldspartle dine vægge sikrer du dem mod huller eller ujævnheder, som ellers ville være synlige efter malingen er tørret.

Ved at fuldspartle dine vægge er du altså sikret et flot og ensartet resultat, som med sikkerhed vil efterlade dig tilfreds og med smukke nye vægge. 

Sådan fungerer fuldspartling  

Det er muligt at fuldspartle selv, men det er ikke en enkel opgave. Metoden kræver tålmodighed og en god forberedelse, da det er en svær teknik, som oftest kræver en del øvelse.

Spartling er en tidskrævende opgave, og det er ikke blot spartel arbejdet som kan trække tænder ud. Spartelmassen skal efterfølgende tørre og til sidst slibes til, før væggen er klar til at arbejdere videre med. 

Hvis du ønsker fejlfrie resultater og at slippe for besværet med tidskrævende arbejde, er det en god ide at lade en professionel stå for opgaven. Det kræver nemlig den helt rette teknik, for at opnå et godt og fejlfrit resultat. 

Det store forarbejdet er dog tiden værd, da det efterlader en jævn overflade, som er nem at arbejde med. Dette gælder både hvis du ønsker at male den eller at beklæde den med filt. 

Hvorfor fuldspartle?

Ved at bruge en spartelmasse danner man et fint og jævnt underlag før man f.eks. påfører maling, filt eller tapet. Fuldspartling vil typisk blive benyttet på vægge med buler, ujævnheder og flere skruehuller, som trænger til at blive udjævnet, før det videre behandles. 

Det er ofte nødvendigt at fuldspartle, når man renoverer ældre huse og lejligheder. Behandlingen kan både udføres indendørs og udendørs.

Hvornår udfører man fuldspartling?

Der er flere faktorer der har indflydelse på hvor mange omgange fuldspartling du har behov for. Nogle opgaver behøver kun en enkelt omgang, mens andre trænger til to eller flere omgange. 

Det har f.eks. betydning hvorvidt det eksisterende underlag er meget ujævnt på forhånd, da det derfor vil kræve ekstra arbejde.

Professionel fuldspartling af vægge

Det er oftest set en god ide at fuldspartle din væg eller dit loft, hvis du planlægger at male dem eller beklæde dem med filt. Fuldspartlinger giver et fundament med helt glatte vægge, som gør det nemt at arbejde med. 

Hos Rudersdalmaleren.dk vurderer vi hvilke materialer og udstyr, der passer bedst til dine behov og ønsker. Vi sørger altid for at bruge materialer af høj og professionel kvalitet, da det giver de bedste forudsætninger for at udføre opgaven effektivt og med de bedste resultater.