• Glasvæv vs. filt

    Står du overfor et malerprojekt, hvor dine vægge skal klargøres, og du skal vælge mellem glasvæv og glasfilt? Der er flere forskelle på de to beklædningsformer og afhængigt at dit projekt, er det ikke helt ligegyldigt hvilket materiale, du vælger. Læs mere og bliv klogere på glasvæv og glasfilt nedenunder.

Forskellen på glasvæv og glasfilt

Der er flere formål med at beklæde dine vægge med enten glasvæv eller glasfilt. Først og fremmest styrker det den overflade, der skal males, så den er bedre beskyttet mod skrammer og revner. Herudover bliver overfladen også mere jævn og modtagelig over for maling, når den beklædes. Der er derfor både et beskyttende formål samt et visuelt formål. Der er dog nogle helt fundamentale forskelle på glasvæv og glasfilt, som adskiller dem. For nogle kan disse forskelle være svære at gennemskue, og derfor vil vi gå i dybden med dem her.

Den største forskel er, at glasfilt har en helt glat overfladebehandling, hvorimod der er lidt struktur i glasvæv. Filt er en form for tynd tapet, som man maler efter, det er sat op. I private boliger er filt en af de mest populære former for vægbehandling. Væv er enormt stærkt og var især populært i private boliger i 90’erne. I dag bruges væv især i offentlige institutioner, hvor der forekommer mere slitage. Herudover findes væv i mange lejeboliger, hvor der også er behov for et stærkere mere robust materiale.

Fordelene ved glasvæv

Glasvæv er sammensat af smalle, lodrette og tværgående tråde af fiberglas, som er vævet sammen til ét klæde. Det skaber en smule struktur på væggene men giver også en større styrke og modstandsdygtighed over for revner. Glasvæv er stærkere end glasfilt og er mere fleksibelt, hvilket gør, at det lettere kan bøjes uden, der kommer revner. Derfor er glasvæv også optimalt at bruge på overflader, som ikke er helt flade. Hvis væggen derfor har ujævnheder, er glasvæv den bedste løsning.

Du skal bruge glasvæv, hvis:

  • du vil skabe en mere synlig struktur.
  • du vil have et stærkere og mere fleksibelt materiale.
  • du vil beskytte dine vægge bedre mod revner.
  • du vil bruge mindre tid på vedligeholdelse.

Fordelene ved glasfilt

I dag foretrækker mange en glat overflade i hjemmet, og derfor er glasfilt mere populært i private boliger. Glasfilt giver et moderne look, og filten gør det mere muligt at male jævnt. Overfladen skal dog være helt plan og jævn før, at man kan bruge glasfilt. Der må hverken være huller, buler eller andre former for struktur på overfladen. Er der selv den mindste ujævnhed, vil det blive synligt, når filten males. Glasfilt er nemmere at opsætte end glasvæv – selv hvis man er uerfaren.

Du skal bruge glasfilt, hvis: 

  • du vil skabe en glattere overflade med mindre synlig struktur.
  • du vil have et mere moderne udseende.
  • du vil gøre det muligt at male mere jævnt.
  • du vil bruge et materiale, der er lettere at opsætte.

Hvorfor fuldspartle?

Ved at bruge en spartelmasse danner man et fint og jævnt underlag før man f.eks. påfører maling, filt eller tapet. Fuldspartling vil typisk blive benyttet på vægge med buler, ujævnheder og flere skruehuller, som trænger til at blive udjævnet, før det videre behandles. 

Det er ofte nødvendigt at fuldspartle, når man renoverer ældre huse og lejligheder. Behandlingen kan både udføres indendørs og udendørs.

Hvornår udfører man fuldspartling?

Der er flere faktorer der har indflydelse på hvor mange omgange fuldspartling du har behov for. Nogle opgaver behøver kun en enkelt omgang, mens andre trænger til to eller flere omgange. 

Det har f.eks. betydning hvorvidt det eksisterende underlag er meget ujævnt på forhånd, da det derfor vil kræve ekstra arbejde.

Kontakt Rudersdalmaleren for opsætning af glasvæv og glasfilt

Ønsker du hjælp eller rådgivning til opsætning af enten glasvæv eller glasfilt? Tøv ikke med at kontakte Rudersdalmaleren. Vi står klar til at vejlede om valg af farver, materialer og produkter. Du kan læse mere om tapetsering og opsætning af filt og væv her. Vi kommer gerne ud til en besigtigelse, inden vi giver et uforpligtende tilbud.

Kontakt os på 45 82 08 52 for at høre nærmere eller skriv til os på info@rudersdalmaleren.dk.